dima
  • de heus ex machina, den bosch

    Wat opvalt bij de eerste aanblik van het complex de Heus is het stelsel van transportbanden welke de verschillende onderdelen van de fabriek met elkaar verbindt. Op deze manier werden vroeger de producten door de fabriek van de ene handeling naar de volgende handeling getransporteerd. Als er een handeling bij kwam bouwde men een nieuw onderdeel wat door middel van een transportband weer werd verbonden met de rest. Een ogenschijnlijk chaotisch stelsel is in werkelijkheid een blauwdruk van de geschiedenis van het fabriekscomplex de Heus.

    Het idee is om deze route van het product opnieuw te gebruiken. De route wordt de levensader van het complex. Langs deze route kunnen de Bosschenaren verschillende initiatieven op diverse plekken in het gebouwencomplex ontwikkelen en bezoeken. Naar mate de initiatieven in aantal en omvang toenemen wordt de route steeds langer tot ze alle delen van het complex met elkaar heeft verbonden.

    De route begint op de plaats waar vroeger ook de grondstoffen aankwamen voor de verdere productie: de kade. Het idee is om de bestaande loopkat, de machina, te hergebruiken en nieuw leven in te blazen. Het hergebruik van de loopkat zorgt ervoor dat het industriƫle karakter van het monumentale pakhuis en de plek aan de Dieze gehandhaafd blijft. Hierdoor blijft het verleden een belangrijk onderdeel uitmaken van de nieuwe toekomst. De loopkat ligt op een heel zichtbare plek aan de Dieze en kan een belangrijk onderdeel uitmaken van de herontwikkeling van de kade tot interessant, recreatief en cultureel gebied.

    De loopkat wordt naar het einde van de baan verplaatst waar ze een platform op en neer gaat takelen. Hiermee legt het verbindingen tussen het water, de kade en een nieuwe entree tot het pakhuis. Via het water en de kade kan men straks vanuit het stadscentrum de locatie en het gebouw met zijn toekomstige nieuwe bestemmingen bereiken. Boven op de staalconstructie komt een groot terras van waaraf men kan genieten van een prachtig uitzicht op het stadscentrum en de citadel. Het terras vormt een enorme luifel voor de nieuwe entree die het begin van de route markeert. Zie hier: de 'wonderbaarlijke verschijning' die uit de fabriek opdoemt.