dima
 • mfa bremerpoort, ulicoten

  Menno Voss bij luijten|smeulders|architecten

  Ulicoten is een klein dorp te midden van een uitgestrekt landbouwgebied in de gemeente Baarle-Nassau in Noord-Brabant.

  Deze context bracht ons er toe de multifunctionele accommodatie voor Ulicoten vorm te geven als een hoeve. Dit boerderijtype is ontstaan uit de behoefte aan meer stallen en schuren, zonder daarbij al te grote afstanden tussen de diverse gebouwen te creƫren. Het evolueerde tot de vierkante vorm rondom een binnenplaats. Je zou kunnen zeggen dat een multifunctionele accommodatie een zelfde soort uitgangspunt kent. Veel verschillende functies, die een zekere betrokkenheid hebben tot elkaar, dicht bij elkaar brengen in 1 gebouw.

  In de MFA is de binnenplaats van de hoeve overdekt en bevat de ontmoetingsruimte van het dorpshuis en de centrale hal van de basisschool. In de MFA zijn behalve het dorpshuis en de basisschool ook nog een kinderopvang, een dienstencentrum en een sport- en theater zaal onder gebracht. Het hoeve concept zorgt voor een herkenbare eenheid. Hierdoor voegt de MFA zich op vanzelfsprekende wijze in het traditionele landelijke dorp.

  Net als een hoeve is een mfa een zeer intensief gebruikt werkgebouw. De materiaalkeuze wordt dan ook steeds gemotiveerd enerzijds vanuit het beeld en anderzijds vanuit zijn robuustheid.

  Men verlangt bij dit soort gebouwen een duurzame onderhoudsarme materialisatie. Voor de gevels kom je dan al gauw uit op baksteen gecombineerd met aluminium kozijnen en puien. Reynaers nomineerde het plan voor de Reynaers Projectprijs 2014.