dima
 • P//////AKT nieuwbouw, amsterdam

  Tweede ronde Jonge Architecten Prijs 2014.

  Op het Zeeburgerpad verrijst het nieuwe onderkomen van P//////AKT, een broedplaats voor en door kunstenaars.

  De nieuwbouw en oudbouw krijgen hetzelfde gevelmateriaal, zodat een coherent gebouw ontstaat. Het is opgetrokken uit gevouwen Corten strekmetaal waardoor het aansluit bij het nautische industriële karakter van het Zeeburgerpad, robuust en toch elegant. De manier waarop het licht subtiel reflecteert varieert per moment van de dag. Het materiaal is makkelijk aan te brengen en zeer duurzaam.

  In het gebouw wordt een knip gelegd die de entree accentueert. Deze knip loopt dwars door het gebouw en vormt het hart van het nieuwe P//////AKT en verbindt de straatzijde met de waterzijde, welke net zo belangrijk is. Via de patio tussen de appartementen op de tweede verdieping en het daklicht op de eerste komt het daglicht diep in het centrum van het blok. Het bestaande en nieuwe gedeelte zijn te koppelen, waardoor één grote ruimte ontstaat.

  Door het verplaatsen van de entree naar achteren ontstaat er een routing langs de etalage van P//////AKT, dit biedt goede mogelijkheden tot reclame en zorgt voor een bruisend en leefbaar Zeeburgerpad. Een plek waar mensen met plezier werken, wonen, meedenken en -doen.