dima
 • passief renovatie, roosendaal

  Niels van Ham bij DAT  i.s.m. T. van Esch en J. van Boven.

  Een Passiefhuis is een zeer goed geïsoleerd en kierdicht gebouw, zodat alle warmte van de zon, bewoners en apparaten wordt binnengehouden. Daardoor hebben deze woningen maar weinig extra energie nodig om ruimtes op te warmen. Een Passiefhuis verbruikt vier keer minder energie dan een reguliere nieuwbouwwoning.

  Om de bestaande rijtjeshuizen in De Kroeven om te vormen tot woningen die aan de Passiefhuis-normen voldoen, is de buitenschil vervangen door goed isolerende gevels en daken. Als isolatiemateriaal is cellulose toegepast, gemaakt van gerecycled krantenpapier en met een groot isolerend vermogen (9 m2 K/W). De ramen zijn vervangen door drielaags glas en de nieuwe daken zijn uitgerust met zonnecollectoren. Er is gekozen voor houtskeletbouw, met als gevelbekleding een leisteen in aardetinten, vanwege het lage gewicht van de voorzetgevels en dakpanelen. Waardoor er slechts kleine ingrepen nodig zijn aan de fundering. Dat bespaart kosten en houdt het bouwproces eenvoudig.

  Voor de hele transformatie hoeven de bewoners slechts één dag hun huis te verlaten. Inclusief voorbereiding en afwerking neemt de renovatie vijf dagen per woning in beslag. Op dag één wordt het buitenblad van de gevel verwijderd, op dag twee de fundering aangepast en op dag drie kan het beton uitharden. Op dag vier worden de installaties ontkoppeld en op dag vijf vindt de daadwerkelijke transformatie plaats: het verwijderen van het gevelkozijn en oude dak en het plaatsten van nieuwe prefab voor- en achtergevels en dakpanelen.

  Het energielabel van de woningen is door de ingreep aangepast van F/G naar A++, met een comfortabel en gezond binnenklimaat. De bewoners kunnen rekenen op 50% besparing op het energiegebruik voor warm water en 80% besparing op het energiegebruik voor ruimteverwarming.