dima
  • scc de schakel, gilze

    Menno Voss bij luijten|smeulders|architecten

    Het sociaal cultureel centrum de Schakel ligt in het centrum van Gilze. Omgeven door mooie oude bomen en de andere belangrijke gebouwen in het dorp, de school en de monumentale kerk. Door vele verbouwingen is de karakteristieke voorgevel van het oude Patronaat in de loop van de jaren verdwenen. In het nieuwe ontwerp is alleen het monumentale pand waarin de theaterzaal is gevestigd gehandhaafd en is de karakteristieke gevel weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

    Het plan herstelt het straatbeeld weer in zijn oude glorie en geeft het Sociaal Cultureel Centrum zijn monumentale waarde terug naast de school en kerk. Door de nieuwe aangrenzende bouwdelen terugliggend en eigentijds uit te voeren wordt dit beeld nog meer versterkt. Er wordt gebruik gemaakt van traditionele materialen zoals baksteen, maar dan op een bijzondere wijze.

    Alle nieuwe vertrekken zijn ondergebracht in het nieuwe volume dat zich grotendeels om het gebouw heeft gevormd. Aan de binnenzijde kenmerkt dit nieuwe volume zich door ruimte, licht en een subtiel samenspel van zichtlijnen en moderne materialen in combinatie met de bestaande karakteristieke oudbouw.

    Door de verkeersruimte in een zone tussen de oudbouw en de nieuwbouw te positioneren ontstaat er een interessante ruimte. Deze binnenstraat met zijn wanden van metselwerk en vloer van tegelbestrating is twee lagen hoog en krijgt daglicht van boven. De patio ook aan deze binnenstraat gelegen zorgt voor veel licht en ruimte in het gebouw. Deze binnenstraat is het hart van het gebouw en is naast foyer en patio de ontmoetingsplaats voor de verschillende gebruikers.