dima
  • stapel op woensel west, eindhoven

    Menno Voss i.s.m. Eva Vervoort.

    Hoek Baekelandplein en Edisonstraat

    De opbouw op deze locatie staat symbool voor het toekomstig imago van Woensel West. Openheid, gelaagdheid, gebruik en interactie komen centraal te staan. Hier geen gesloten volume, sculpturaal en bepaald door vormwil. Maar wel een karakteristiek en beeldbepalend gebouw dat door de helderheid van de opbouw maar ook door de eenheid in het licht kleur- en materiaalgebruik prettig samengaat met zijn omgeving.

    Een stapeling van mogelijkheden

    Het beeld en karakter van de opbouw ontstaan vanuit een heldere stapeling van geprefabriceerde units en luchtige frames. Door een interessante stapeling en verschuiving van massa en lijnen en van binnen- en buitenruimte, krijgt het blok en de gevel diepte en gelaagdheid en daarmee ruimtelijkheid. Het blok vormt zonder invulling van de frames en kaders één architectonisch abstract geheel en een verfijnd uitnodigend decor. Er is ruimte voor divers toekomstig gebruik en bewoners kunnen het gebouw zoals een lege kast verder inrichten en aankleden. Uiteindelijk zijn het de bewoners zelf die dit blok zichtbaar verlevendigen. Zij kunnen de kaders en frames omtoveren tot geveltuin, een kunstenaar uitnodigen tot een gevelkunstwerk of hun eigen werk tentoonstellen.

    De straat in het blok

    De opbouw is open en luchtig. Buitenruimte en ontsluiting en daarmee ook levendigheid staan in verbinding met de straat. De wenteltrap vormt een fysieke en zichtbare verbinding naar boven. De ontsluiting laat ruimte aan de mate van openstelling van het blok. Zet je de deuren open dan zijn de verdieping te bezoeken. De zichtbare activiteiten of de tijdelijke spandoeken aan de gevel nodigen je uit, je bent dan als bezoeker welkom in dit blok. Het spel van zien en gezien worden op de wenteltrap en vanuit de loggia’s , geeft in het blok een gevoel van veiligheid, maar ook van bovenaf (toe)zicht op de toegang naar het Baekelandplein.

    Duurzaam bouwen

    Door te kiezen voor een modulair systeem, waarbij eenvormige vrije plattegronden gemaakt worden, ontstaat een generiek gebouw. Iedere verdieping bestaat uit een koppeling van twee gebouwelementen die geprefabriceerd zijn in de fabriek en vervoerd kunnen worden over de weg. De vloeren en plafonds bestaan uit innovatieve houten kanaalplaten waarmee een overspanning van 12 meter haalbaar is. De wanden zijn dragende houtskelet-bouw wanden. De gekoppelde units worden gestapeld op locatie. Waarna de frames ertussen bevestigd kunnen worden. De Installatietechniek is per verdieping opgenomen in de vloeren en wanden. Op deze manier is een gekoppelde unit volledig zelfstandig. Indien het gebouw zijn gebruikswaarde ooit gaat verliezen, kan men ervoor kiezen de elementen te demonteren en de units op 3 verschillende locatie te hergebruiken.

    Functionaliteit – transformatie

    Een geschakelde verdiepings-unit is in twee woon- of verblijfseenheden te verdelen van ieder 35 m2 , maar kan ook één ruimte of eenheid van 70 m2 blijven vormen. Alle eenheden kunnen voorzien worden van een pantry en een toilet of kleine badkamer. Door de toepassing van houtskeletbouw en de afwezigheid van dragende wanden zijn 2 eenheden van 35 m2 ook in een later te stadium nog te koppelen. De plaats van de schachten ligt vast en maakt splitsing en koppeling mogelijk. De installaties in de vloer zijn benaderbaar en aanpasbaar.