dima
 • startersappartementen, gilze

  Menno Voss bij Luijten|smeulders|architecten i.o.v. Woonstichting Leystromen

  Op een bijzondere locatie in het centrum van Gilze ligt een compacte bakstenen sculptuur van drie bouwlagen. Het ontwerp is een direct gevolg van de genius loci. Een compact alzijdig bouwblok dat een optimale relatie aangaat met haar omgeving. De startersappartementen zijn in samenhang ontworpen met het naastgelegen Sociaal Cultureel Centrum De Schakel.

  Aan de noordzijde staat de gevel in lijn met de gevel van het cultureel centrum zodat het schoolplein door een duidelijke wand begrensd wordt. De bergingen op de begane grond liggen aan het schoolplein. Hierdoor zijn de appartementen aan deze zijde op een plint gelegen waardoor er voldoende privacy gecreƫerd is tussen schoolplein en appartementen

  Aan de zuidzijde ligt de gevel nagenoeg in de lijn van het terras van het cultureel centrum zodat het gebouw vanuit de Kerkstraat al duidelijk zichtbaar is.

  Tussen het cultureel centrum en de appartementen ontstaat een pleintje waaraan de hoofdentree is gelegen. Via de hoofdentree komt men in een compacte centraal gelegen patio waardoor alle 13 appartementen ontsloten worden.

  Het plan was genomineerd voor de landelijke verkiezing BNA gebouw van het jaar 2010.