dima
 • ‘t huis in de flat, delft

  Menno Voss i.s.m. Martijn Bos.

  Het concept is geïnspireerd op de Kashba te Hengelo van Piet Blom, Habitat ’67 te Montreal van Moshe Safdi en de Mountain Dwellings te Copenhagen van B.I.G. De spanning tussen individualiteit en collectiviteit speelt een belangrijke rol.

  Het bouwblok loopt van 1 a 2 lagen aan het Groenlandsepad op naar een hoogte van 5 a 6 lagen aan de Maria Duystlaan. Hierdoor sluit het bouwblok op een vanzelfsprekende wijze aan op zijn omgeving.

  Het ontwerp ontstaat door een grote hoeveelheid “huisjes” van 6m x 6m te clusteren in een soort heuveldorp. De woningen bestaan uit 3 of 4 blokjes en zijn dus tussen de 95m2 en 125m2 groot. In het totaal bevat het bouwblok 50 woningen en is er ruimte voor zo’n 80 parkeerplaatsen.

  In het hart van het bouwblok bevinden zich 2 collectieve “dorps”pleintjes. Deze zorgen voor ontsluiting van de woningen en bieden speelruimte voor de kinderen. Op de vierde verdieping worden de woningen ontsloten door een meanderende “straat” met kleine “speel”pleintjes eraan.

  Het archetype huisje als woning in het bouwblok versterkt de individualiteit en past bij de belevingswereld van het kind. Het levert een pittoresk kappenlandschap op. De kappen hebben een ideale oriëntatie en bevatten een grote hoeveelheid zonnecellen en zonneboilers die het gebouw een duurzame energievoorziening geven.

  Het plan is een eigentijdse binnenstedelijke vertaling van de woonerfgedachte uit de jaren 70.