• villa H, Baarle-Nassau

  Levensloopbestendige villa, Baarle-Nassau

  De kernwoorden van de opdrachtgevers voor deze opdracht waren: levensloopbestendig, duurzaam, veilig en landelijk maar modern. Dit heeft geresulteerd in een villa waarbij de woon-, eet-, slaap- en badkamer op de begane grond zijn gelegen. De woning is op de zon georiënteerd, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van de energie van de zon. De overstek zorgt voor de nodige zonwering in de zomer. De openslaande kozijndelen zitten achter het Braziliaans (open) metselwerk, hierdoor kan er altijd geventileerd worden zonder dat onbevoegden zomaar binnen wandelen. De materialisatie refereert naar de kenmerkende landelijke bebouwing in het Brabants landschap. De vormgeving is enerzijds klassiek, doch de detaillering geeft het een moderne uitstraling.

 • villa L, Berkel-Enschot

  Grootschalige verbouwing en verduurzaming van villa in Berkel-Enschot.

  De vraag van de opdrachtgever was om de bestaande villa te verduurzamen en tegelijk te moderniseren. Dit heeft geresulteerd in een flinke reductie op de energiekosten en een aangenamer binnenklimaat. Daarnaast is het voorkomen van de villa van een donker bedompt uiterlijk getransformeerd in een licht en meer open karakter met meer uitstraling naar de straat toe. Hierbij is ook de entree vanaf de straat meegenomen in het ontwerp.

 • keukendesign

  ontwerp keuken tot in het kleinste detail

  De opdrachtgevers wilden een tijdloos klassiek moderne keuken. mn-architecten pakte de handschoen op en ontwierp de keuken tot in het kleinste detail. Door zo efficiënt mogelijk met de beperkte ruimte om te gaan ontstond deze van alle gemakken voorziende keuken. De basis van dit ruimtelijke ontwerp zijn de twee zichtassen, mede door de glazen deur. Wat eens een kleine donkere geïsoleerde keuken was is nu een lichte en moderne keuken die onderdeel is geworden van de rest van het huis.

 • woonhuis hogeweg, rossum

  Bij het ontwerp van deze woning staat het buiten wonen centraal. Er is goed gezocht naar een plek die de ruimte en vrijheid biedt om dit optimaal te kunnen gaan beleven. Een kleine arbeiderswoning in Rossum die deel uitmaakt van wat ooit een boerderij was heeft alles in zich om uit te groeien tot droomhuis. Het bestaande pand wordt volledig gerenoveerd. Een grote uitbreiding op de begane grond zorgt ervoor dat het kleine huisje een prachtige villa wordt. Grote open ruimten zijn door middel van hoge puien optimaal verbonden met de tuin. Lange zichtlijnen versterken het gevoel van ruimte en vrijheid. De architectuur van de uitbreiding is eigentijds, modern maar tegelijkertijd ook vriendelijk en warm.
 • kinderopvang Blij, Sint-Michielsgestel

  Niels van Ham bij DAT

  Kinderopvang Blij vormt samen met basisschool de Wegwijzer en BSO de Bolderburen het Educatief cluster de Wegwijzer.

  Op de plek waar voorheen de donkere entree zat van basisschool de Wegwijzer hebben we op een luchtige wijze de kinderopvang toegevoegd. De uitbreiding kenmerkt zich door zijn transparantie, iets wat bij een kinderopvang van groot belang is. De overstek op het zuiden verzorgt de zonwering in de zomer. De gevel materialisatie bestaat uit verduurzaamd hout.

 • P//////AKT nieuwbouw, amsterdam

  Tweede ronde Jonge Architecten Prijs 2014.

  Op het Zeeburgerpad verrijst het nieuwe onderkomen van P//////AKT, een broedplaats voor en door kunstenaars.

  De nieuwbouw en oudbouw krijgen hetzelfde gevelmateriaal, zodat een coherent gebouw ontstaat. Het is opgetrokken uit gevouwen Corten strekmetaal waardoor het aansluit bij het nautische industriële karakter van het Zeeburgerpad, robuust en toch elegant. De manier waarop het licht subtiel reflecteert varieert per moment van de dag. Het materiaal is makkelijk aan te brengen en zeer duurzaam.

  In het gebouw wordt een knip gelegd die de entree accentueert. Deze knip loopt dwars door het gebouw en vormt het hart van het nieuwe P//////AKT en verbindt de straatzijde met de waterzijde, welke net zo belangrijk is. Via de patio tussen de appartementen op de tweede verdieping en het daklicht op de eerste komt het daglicht diep in het centrum van het blok. Het bestaande en nieuwe gedeelte zijn te koppelen, waardoor één grote ruimte ontstaat.

  Door het verplaatsen van de entree naar achteren ontstaat er een routing langs de etalage van P//////AKT, dit biedt goede mogelijkheden tot reclame en zorgt voor een bruisend en leefbaar Zeeburgerpad. Een plek waar mensen met plezier werken, wonen, meedenken en -doen.

 • P//////AKT gevel, amsterdam

  Eerste ronde Jonge Architecten Prijs 2014.

  P//////AKT wil de gevel van haar pand aan het zeeburgerpad te Amsterdam een nieuw karakter geven, waarmee de zichtbaarheid en herkenbaarheid wordt vergroot. Het huidige beeld is erg rommelig en hoewel dat getypeerd wordt als een kwaliteit van de locatie vinden wij het niet positief bijdragen aan de uitstraling van het pand en daarmee de uitstraling van P//////AKT. Door de verschillende gebouwdelen te verenigen in een krachtig gebaar krijgt het geheel meer zeggingskracht. Wij stellen voor om een gevel van houten lamellen te plaatsen die beide gebouwen tot een groot geheel smeed. De lamellen staan onder een hoek van 60 graden zoals de schuine strepen uit het logo.

  De lamellen zijn gemaakt van gebruikte steigerplanken om aan te sluiten bij het rauwe karakter van het havengebied. In de het scherm bevinden zich verschillende gaten die uitdrukking geven aan de verschillende functies in het gebouw. Kleine sparingen markeren de toegangen tot de overige functies en een grote horizontale sleuf biedt de woningen een vrije blik op de buitenwereld. De nieuwe entree tot de expositieruimte wordt gemarkeerd door een grote luifel. Hieronder is ruimte voor de toegang van publiek, grotere kunstwerken en advertenties voor de exposities die in P//////AKT getoond worden.

 • de heus ex machina, den bosch

  Wat opvalt bij de eerste aanblik van het complex de Heus is het stelsel van transportbanden welke de verschillende onderdelen van de fabriek met elkaar verbindt. Op deze manier werden vroeger de producten door de fabriek van de ene handeling naar de volgende handeling getransporteerd. Als er een handeling bij kwam bouwde men een nieuw onderdeel wat door middel van een transportband weer werd verbonden met de rest. Een ogenschijnlijk chaotisch stelsel is in werkelijkheid een blauwdruk van de geschiedenis van het fabriekscomplex de Heus.

  Het idee is om deze route van het product opnieuw te gebruiken. De route wordt de levensader van het complex. Langs deze route kunnen de Bosschenaren verschillende initiatieven op diverse plekken in het gebouwencomplex ontwikkelen en bezoeken. Naar mate de initiatieven in aantal en omvang toenemen wordt de route steeds langer tot ze alle delen van het complex met elkaar heeft verbonden.

  De route begint op de plaats waar vroeger ook de grondstoffen aankwamen voor de verdere productie: de kade. Het idee is om de bestaande loopkat, de machina, te hergebruiken en nieuw leven in te blazen. Het hergebruik van de loopkat zorgt ervoor dat het industriële karakter van het monumentale pakhuis en de plek aan de Dieze gehandhaafd blijft. Hierdoor blijft het verleden een belangrijk onderdeel uitmaken van de nieuwe toekomst. De loopkat ligt op een heel zichtbare plek aan de Dieze en kan een belangrijk onderdeel uitmaken van de herontwikkeling van de kade tot interessant, recreatief en cultureel gebied.

  De loopkat wordt naar het einde van de baan verplaatst waar ze een platform op en neer gaat takelen. Hiermee legt het verbindingen tussen het water, de kade en een nieuwe entree tot het pakhuis. Via het water en de kade kan men straks vanuit het stadscentrum de locatie en het gebouw met zijn toekomstige nieuwe bestemmingen bereiken. Boven op de staalconstructie komt een groot terras van waaraf men kan genieten van een prachtig uitzicht op het stadscentrum en de citadel. Het terras vormt een enorme luifel voor de nieuwe entree die het begin van de route markeert. Zie hier: de 'wonderbaarlijke verschijning' die uit de fabriek opdoemt.

 • droomhuis waterrijk, eindhoven

  Het droomhuis waterrijk is een riante villa met grote leefruimten, drie ruime slaapkamers met een ruime badkamer op de verdieping en een werkkamer op de begane grond. De werkkamer kan ook ingericht worden als slaapkamer met eigen badkamer zodat de woning levensloopbestendig is.

  De woning is in de noordwest hoek van het perceel gepositioneerd. De indeling van de woning is volledig op de zon georiënteerd. Alle woon- en leefruimte van de woning volgen de beweging van de zon, zodat je ieder moment van de dag kunt genieten van het licht en de warmte van de zon. Met dit (‘passiefhuis’-) principe bespaar je ook op je energierekening. In de zomer zorgen de lamellen voor de zonwering, wat voor koeling zorgt.

  Het huis is ontwikkeld rond een centraal element “de schoorsteen”. Deze loopt dwars door de woning van voor naar achter. De schoorsteen verbindt:

  • De haard is van oudsher een plek waarbij mensen elkaar opzoeken en zich aan ‘warmen’,
  • Hij structureert de woning zowel binnen als buiten; door de ligging in de woning creëert hij ruimtes,
  • Door de open structuur van de ‘schoorsteen’ middels vides en sparingen krijgt de woning van binnen een grote mate van ruimtelijkheid,
  • Verbinden ook doordat al het verticale verkeer van mensen, lucht, warmte en licht door of langs de schoorsteen plaats heeft,
  • En in letterlijke zin verbindt het de twee volumes links en rechts van hem.

  Een strak ‘eenvoudig’ huis van buiten met een verrassende ruimtelijkheid binnenin. Men kan met recht spreken van ‘Eigen haard is goud waard!’.

 • woningen asselsestraat, apeldoorn

  Niels van Ham bij DAT  i.s.m. T. van Esch en M. Melissen.

  De 11 rijwoningen aan de Asselsestraat in Apeldoorn zijn zo ontworpen dat ze individueel afleesbaar zijn. Door middel van een ‘houten’ set-back zijn de woningen geschakeld en staan toch op zichzelf. De eerste drie eengezinswoningen maken een sprong naar achteren ten opzichte van elkaar om daarna in een rechte lijn aansluiting te vinden met de bestaande bebouwing aan de rechter zijde.

  Het materiaal gebruik; rood-bruine baksteen in combinatie met verduurzaamd Lariks geeft een rustieke sfeer, kenmerkend voor de typische ‘Apeldoornse huisjes’. De vormgeving; strakke lijnen in combinatie met het staand metselwerk geven het geheel een moderne uitstraling.

 • thomas van aquinostraat, tilburg

  Menno Voss bij luijten|smeulders|architecten voor WonenBreburg

  Kenmerkend voor de omgeving is het groene karakter en ruimte tussen bebouwing en trottoir. Dit maakt het mogelijk een relatief fors gebouw goed in te passen.

  Het blok heeft 4 volledige lagen en een terugliggende 5e laag, met een accent aan het kruispunt met de Petrus Canisiusstraat. Het blok bestaat uit 5 3-kamer appartementen en 36 2-kamer appartementen en heeft een corridorontsluiting met oost-west georiënteerde appartementen. In het "torentje" op de hoek bevinden zich de 3-kamer appartementen. De entree wordt benaderd vanuit de zijde van de parkeerplaats, en is herkenbaar in de gevel. Op de begane grond liggen aan deze zijde tevens de bergingen en containerruimte.

  De gevels zijn eenvoudig van opzet , uitgevoerd als een raster van een gemêleerde, lichte baksteen. De inpandige balkons en ramen vormen samen één uitsnede in de gevel. Aan de zijde van de parkeerplaats zijn de appartementen opgetild.

 • mfa bremerpoort, ulicoten

  Menno Voss bij luijten|smeulders|architecten

  Ulicoten is een klein dorp te midden van een uitgestrekt landbouwgebied in de gemeente Baarle-Nassau in Noord-Brabant.

  Deze context bracht ons er toe de multifunctionele accommodatie voor Ulicoten vorm te geven als een hoeve. Dit boerderijtype is ontstaan uit de behoefte aan meer stallen en schuren, zonder daarbij al te grote afstanden tussen de diverse gebouwen te creëren. Het evolueerde tot de vierkante vorm rondom een binnenplaats. Je zou kunnen zeggen dat een multifunctionele accommodatie een zelfde soort uitgangspunt kent. Veel verschillende functies, die een zekere betrokkenheid hebben tot elkaar, dicht bij elkaar brengen in 1 gebouw.

  In de MFA is de binnenplaats van de hoeve overdekt en bevat de ontmoetingsruimte van het dorpshuis en de centrale hal van de basisschool. In de MFA zijn behalve het dorpshuis en de basisschool ook nog een kinderopvang, een dienstencentrum en een sport- en theater zaal onder gebracht. Het hoeve concept zorgt voor een herkenbare eenheid. Hierdoor voegt de MFA zich op vanzelfsprekende wijze in het traditionele landelijke dorp.

  Net als een hoeve is een mfa een zeer intensief gebruikt werkgebouw. De materiaalkeuze wordt dan ook steeds gemotiveerd enerzijds vanuit het beeld en anderzijds vanuit zijn robuustheid.

  Men verlangt bij dit soort gebouwen een duurzame onderhoudsarme materialisatie. Voor de gevels kom je dan al gauw uit op baksteen gecombineerd met aluminium kozijnen en puien. Reynaers nomineerde het plan voor de Reynaers Projectprijs 2014.

 • de kroeven, roosendaal

  Niels van Ham bij DAT  i.s.m. T. van Esch en J. van Boven.

  De appartementengebouwen, maken deel uit van een grote herstructurering in de Kroeven. Woningbouwvereniging Aramis AlleeWonen wilde de vervallen jaren 60/70 wijk weer leefbaar en duurzaam maken. In nauwe samenwerking met de bewoners, middels workshops en excursies, is besloten om de renovatie en nieuwbouw volgens het passief bouwen principe uit te voeren.

  De  appartementen zijn zeer energiezuinig uitgevoerd, met een 40 cm HSB isolatiepakket gevuld met cellulose , een warmte-koudeopslaginstallatie, warmteterugwinning, 3-laags glas en een volledige kierdichting. De galerijen zijn los van het gebouw gedetailleerd (tbv koude brug onderbreking), met een vrijstaande constructie. De gevels zijn afgewerkt met hout en de geperforeerde aluminium vouwpanelen en brede galerijen zorgen voor de zonwering. In het gehele gebouw is LED verlichting toegepast.

  Het resultaat: ruim 80% energiebesparing en een aangenaam binnenklimaat.

 • brede school, moergestel

  Niels van Ham bij DAT  i.s.m. W. van der Hamsvoord

  De Brede School Moergestel is ontstaan uit twee bestaande scholen, de Graaf van Ursul en de Hertog Jan school, de Peuterspeelzaal en de Kinderopvang van Humanitas. Deze nieuwe school wilde lesgeven volgens het taakgericht onderwijs. Voor het schoolgebouw betekende dit geen gang met daaraan de lokalen maar de lokalen gegroepeerd rondom een leerplein. Middels grote schuifwanden zijn de lokalen onderling te koppelen of bij het leerplein te trekken. Op deze manier zijn verschillende ruimtes te creëren passende bij de taak, in groepjes of individueel. Het leerplein is bekostigd door het weglaten van de horizontale verkeersruimte. De leerlingen komen direct vanuit buiten het lokaal binnen, hierdoor is ook de rust gewaarborgd op het leerplein, welke ook de bibliotheek van Moergestel herbergt.

  De school voldoet aan de eisen gesteld voor Frisse School klasse B. Dit betekent o.a. extra verdiepingshoogte en een grote ventilatievoud. Daarnaast beschikken de lokalen over Schoolvision van Philips, waarmee d.m.v. licht de prestaties van de kinderen worden verbeterd.

  Een oplossing voor de verkeersproblematiek rondom de Brede School, met name het autoverkeer tijdens het halen en brengen, werd gevonden in een hybride kiss & ride zone op het eigen terrein van de school. Tijdens de lesuren is deze zone afgesloten en dient het als speelplaats voor de midden- & bovenbouw, voor en na school dient het als kiss & ride zone.

 • schuurwoningen, gilze

  Menno Voss bij Luijten|smeulders|architecten

  De Bolberg is een ontwikkeling in de vorm van een boerenerf. Naast de boerderij zijn om een ‘plaatse’ schuurwoningen gerealiseerd in een opzet die refereert aan het oorspronkelijke erf.

  Binnen de ruimtelijke contouren is de bebouwing op het erf ontwikkeld voor bereikbare en betaalbare woningen. Rekening is gehouden met woningtypes en kaveloppervlaktes die passen bij het gemeentelijk volkshuisvestelijk programma. Leidraad hierbij is het beeldkwaliteitsplan wat aangeeft dat de woningentypologieën passen binnen de uitstraling van ‘boerenschuren’. Meest kenmerkend hiervan is de grote kapvorm met lage goothoogte.

 • asselsestraat, apeldoorn

  Niels van Ham bij DAT  i.s.m. T. van Esch en GJ Dirkx.

  De opgave bestond uit het maken van de hoek tussen de Henri Dunantlaan met de Asselsestraat. Op deze hoek ontmoet de hoogbouw de kleine korrel respectievelijk de jaren zeventig en de Apeldoornse huisjes. De nieuwbouw, die uit 11 woningen, winkels en 28 appartementen bestaat, is als één sculptuur vormgegeven en vormt als zodanig de overgang tussen de twee verschillende soorten van architectuur. Het geheel is verder ingebed in een parkachtige omgeving, de auto’s parkeren daarom ook op het binnenterrein.

  De hoogbouw is opgebouwd uit een deel over 8 lagen en een deel over 6 lagen waardoor de toren enerzijds gelijdelijk de overgang maakt naar het lagere gedeelte en anderzijds ranker overkomt. De vier appartementen op één laag zijn zo geschakeld dat ze allemaal goed georiënteerd zijn op de zon.

 • hof van gilze, gilze

  Menno Voss bij Luijten|smeulders|architecten i.o.v. Maas-Jacobs Vastgoed BV Zundert

  Aan de Raadhuisstraat in het centrum van Gilze is een subtiel inbreidingsplan gerealiseerd. Het plan bestaat uit 14 rijwoningen, 7 patiowoningen en 16 appartementen.

  De woningen in de Raadhuisstraat hebben een klassieke vormgeving met hoge ramen een natuurstenen plint en een bijzondere kroonlijst. Het hoekpand dat de entree tot het gebied markeert is eigentijds met een bijzonder kunstwerk in de gevel. In het verlengde hiervan liggen de patiowoningen. Een krachtige reeks geschakelde woningen met een bijzonder silhouet door de individuele opbouwen. De rijwoningen vormen de andere wand van het pleintje dat in het achterliggende gebied ontstaat. Een mooie doorgaande kap met verstaffelde voorgevels. Op het plein staat het appartementenblok vrij in de ruimte. Een alzijdig blok dat is samengesteld uit een viertal geschakelde volumes.

  Continuïteit in vormgeving en materiaalgebruik maakt het plan tot een harmonieus geheel met een bijzonder karakter.

 • passief renovatie, roosendaal

  Niels van Ham bij DAT  i.s.m. T. van Esch en J. van Boven.

  Een Passiefhuis is een zeer goed geïsoleerd en kierdicht gebouw, zodat alle warmte van de zon, bewoners en apparaten wordt binnengehouden. Daardoor hebben deze woningen maar weinig extra energie nodig om ruimtes op te warmen. Een Passiefhuis verbruikt vier keer minder energie dan een reguliere nieuwbouwwoning.

  Om de bestaande rijtjeshuizen in De Kroeven om te vormen tot woningen die aan de Passiefhuis-normen voldoen, is de buitenschil vervangen door goed isolerende gevels en daken. Als isolatiemateriaal is cellulose toegepast, gemaakt van gerecycled krantenpapier en met een groot isolerend vermogen (9 m2 K/W). De ramen zijn vervangen door drielaags glas en de nieuwe daken zijn uitgerust met zonnecollectoren. Er is gekozen voor houtskeletbouw, met als gevelbekleding een leisteen in aardetinten, vanwege het lage gewicht van de voorzetgevels en dakpanelen. Waardoor er slechts kleine ingrepen nodig zijn aan de fundering. Dat bespaart kosten en houdt het bouwproces eenvoudig.

  Voor de hele transformatie hoeven de bewoners slechts één dag hun huis te verlaten. Inclusief voorbereiding en afwerking neemt de renovatie vijf dagen per woning in beslag. Op dag één wordt het buitenblad van de gevel verwijderd, op dag twee de fundering aangepast en op dag drie kan het beton uitharden. Op dag vier worden de installaties ontkoppeld en op dag vijf vindt de daadwerkelijke transformatie plaats: het verwijderen van het gevelkozijn en oude dak en het plaatsten van nieuwe prefab voor- en achtergevels en dakpanelen.

  Het energielabel van de woningen is door de ingreep aangepast van F/G naar A++, met een comfortabel en gezond binnenklimaat. De bewoners kunnen rekenen op 50% besparing op het energiegebruik voor warm water en 80% besparing op het energiegebruik voor ruimteverwarming.

 • houtskeletbouw woningen, roosendaal

  Niels van Ham bij DAT  i.s.m. T. van Esch en J. van Boven.

  In de wijk De Kroeven in Roosendaal hebben een aantal bestaande woningen plaats gemaakt voor ruimte in de vorm van een park en nieuwe levensbestendige woningen. Door het toevoegen van andere typen nieuwbouwwoningen wordt de verscheidenheid aan woningen vergroot in de wijk . Deze woningen zijn in houtskeletbouw geprefabriceerd en hebben het passiefhuis-certificaat. Een dik isolatiepakket van 40 centimeter, een zonneboiler, drielaags glas en een volledige kierdichting resulteert in minimale energiekosten.

  Qua materiaal en beeld sluiten de nieuwe woningen aan bij de gerenoveerde woningen. Zo blijft de buurt een eenheid.

 • pannenschuur, oisterwijk

  Niels van Ham bij DAT  i.s.m. W. van der Hamsvoord

  De vraag van woningbouw vereniging Leijstromen was: ontwerp 16 sociale huurwoningen voor de doelgroep jongeren en ouderen. Er lag een stedenbouwkundig ontwerp wat voorzag in 16 smalle kavels van ca. 5m breed, twee blokken van acht woningen. De oplossing was de seniorenwoning bovenop de starterswoning te leggen; de benedenwoning krijgt zo een grote tuin en de bovenwoning een groot dakterras. Stedenbouwkundig vormen de woningen een ‘klassieke’ muur met kantelen langs het water en zijn de individuele woningen niet direct afleesbaar. Het resultaat: kwaliteit voor weinig huur.

 • stapel op woensel west, eindhoven

  Menno Voss i.s.m. Eva Vervoort.

  Hoek Baekelandplein en Edisonstraat

  De opbouw op deze locatie staat symbool voor het toekomstig imago van Woensel West. Openheid, gelaagdheid, gebruik en interactie komen centraal te staan. Hier geen gesloten volume, sculpturaal en bepaald door vormwil. Maar wel een karakteristiek en beeldbepalend gebouw dat door de helderheid van de opbouw maar ook door de eenheid in het licht kleur- en materiaalgebruik prettig samengaat met zijn omgeving.

  Een stapeling van mogelijkheden

  Het beeld en karakter van de opbouw ontstaan vanuit een heldere stapeling van geprefabriceerde units en luchtige frames. Door een interessante stapeling en verschuiving van massa en lijnen en van binnen- en buitenruimte, krijgt het blok en de gevel diepte en gelaagdheid en daarmee ruimtelijkheid. Het blok vormt zonder invulling van de frames en kaders één architectonisch abstract geheel en een verfijnd uitnodigend decor. Er is ruimte voor divers toekomstig gebruik en bewoners kunnen het gebouw zoals een lege kast verder inrichten en aankleden. Uiteindelijk zijn het de bewoners zelf die dit blok zichtbaar verlevendigen. Zij kunnen de kaders en frames omtoveren tot geveltuin, een kunstenaar uitnodigen tot een gevelkunstwerk of hun eigen werk tentoonstellen.

  De straat in het blok

  De opbouw is open en luchtig. Buitenruimte en ontsluiting en daarmee ook levendigheid staan in verbinding met de straat. De wenteltrap vormt een fysieke en zichtbare verbinding naar boven. De ontsluiting laat ruimte aan de mate van openstelling van het blok. Zet je de deuren open dan zijn de verdieping te bezoeken. De zichtbare activiteiten of de tijdelijke spandoeken aan de gevel nodigen je uit, je bent dan als bezoeker welkom in dit blok. Het spel van zien en gezien worden op de wenteltrap en vanuit de loggia’s , geeft in het blok een gevoel van veiligheid, maar ook van bovenaf (toe)zicht op de toegang naar het Baekelandplein.

  Duurzaam bouwen

  Door te kiezen voor een modulair systeem, waarbij eenvormige vrije plattegronden gemaakt worden, ontstaat een generiek gebouw. Iedere verdieping bestaat uit een koppeling van twee gebouwelementen die geprefabriceerd zijn in de fabriek en vervoerd kunnen worden over de weg. De vloeren en plafonds bestaan uit innovatieve houten kanaalplaten waarmee een overspanning van 12 meter haalbaar is. De wanden zijn dragende houtskelet-bouw wanden. De gekoppelde units worden gestapeld op locatie. Waarna de frames ertussen bevestigd kunnen worden. De Installatietechniek is per verdieping opgenomen in de vloeren en wanden. Op deze manier is een gekoppelde unit volledig zelfstandig. Indien het gebouw zijn gebruikswaarde ooit gaat verliezen, kan men ervoor kiezen de elementen te demonteren en de units op 3 verschillende locatie te hergebruiken.

  Functionaliteit – transformatie

  Een geschakelde verdiepings-unit is in twee woon- of verblijfseenheden te verdelen van ieder 35 m2 , maar kan ook één ruimte of eenheid van 70 m2 blijven vormen. Alle eenheden kunnen voorzien worden van een pantry en een toilet of kleine badkamer. Door de toepassing van houtskeletbouw en de afwezigheid van dragende wanden zijn 2 eenheden van 35 m2 ook in een later te stadium nog te koppelen. De plaats van de schachten ligt vast en maakt splitsing en koppeling mogelijk. De installaties in de vloer zijn benaderbaar en aanpasbaar.

 • creative silos, deventer

  Menno Voss i.s.m. Martijn Bos.

  The idea is to create an urban plan that respects the history, the present and the future ambitions of the municipality of Deventer. The masterplan for ‘het Havenkwartier’ is a guide that sets the boundaries for transformation. We embrace the general ideas in the masterplan. There are however a few variations we want to make.

  Instead of spreading all functions (living, working, culture and entertainment) equally over the terrain. We see more advantage in concentrations of functions in different areas, creating different possibilities and different atmospheres. On the north side of the cay is the residential building and the recreational harbour. We feel the same way about the functions and program for this place.

  From the residential building a large square stretches along the cay to the silos at the other end. The square is the heart of the urban plan and provides sufficient open space for all kinds of activities and events at the Havenkwartier. Right in the middle of the square is a large open market hall. A bazaar for arts and crafts, a 2 stories steel structure covered by a glass roof . This structure creates the ultimate flexible space, a laboratory for all kinds of cultural, commercial and artistic experiments.

  Near the silos the square is lifted, creating a new ground level which provides access to the silo complex and parking space close to the new “creative factory”. Underneath the deck there is room for a restaurant or grand café with an outside terrace close to the water.

  Instead of multiplying the footprint of the high silo and thereby destroying the original sleek silhouette we propose a lying tower in between the two silos. It hovers 7,5 metres above ground level connecting the silos. In the new beam we see an opportunity for the creative industry combined with a social and cultural centre. Both silos contain multifunctional spaces for exhibition, theatre, cinema, parties and conferences.

  The elevator building regains its original function and connects the terrace and deck with the cay and provides an escape route for the “creative factory”.

  The character of industrial architecture is defined by its functionality. Every part of the factory has its meaning in the process of production. Production processes are in essence linear sequences. Raw materials are transported through different production stages resulting in a product at the end of the line. Importing - storing – producing – testing – packing – storing – exporting By incorporating the silo’s into a new kind of cultural and creative factory we’re able to preserve some of the historic context and architectural appearance.

 • mfa het kruispunt, tilburg

  Menno Voss bij Luijten|smeulders|architecten i.s.m. Ad Smeulders

  En belangrijk uitgangspunt voor de ontwerpopgave was het hergebruik van de bestaande heilige kruiskerk. De nieuwbouw omarmt als het ware de bestaande kerk, waarvan alleen de 6-hoekige kerkzaal gehandhaafd is. Oud en nieuw vormen samen de beschutting voor het nieuwe speelplein.

  Het gebouw sluit in zijn massa aan bij de bestaande bebouwing in de directe omgeving. Aan de woonstraten is het door middel van een setback verlaagd, terwijl het aan de Lage Witsiebaan, een ontsluitingsstraat, juist door de bestaande rooilijnen heen breekt, om zo een markant herkenningspunt in de wijk te creëren.

  Het gebouw heeft een open en transparant karakter. De gevels van het gebouw zijn van glas zodat ze een mooi contrast vormen met de gesloten stenen gevels van de kerk. De grotere open ruimten en vides in het gebouw zijn zoveel mogelijk aan elkaar geschakeld, waardoor alle functies met elkaar in verbinding staan, en onderlinge zichtrelaties gerealiseerd worden. Het kruispunt is de eerste nieuwbouw frisse school van Nederland!

 • startersappartementen, gilze

  Menno Voss bij Luijten|smeulders|architecten i.o.v. Woonstichting Leystromen

  Op een bijzondere locatie in het centrum van Gilze ligt een compacte bakstenen sculptuur van drie bouwlagen. Het ontwerp is een direct gevolg van de genius loci. Een compact alzijdig bouwblok dat een optimale relatie aangaat met haar omgeving. De startersappartementen zijn in samenhang ontworpen met het naastgelegen Sociaal Cultureel Centrum De Schakel.

  Aan de noordzijde staat de gevel in lijn met de gevel van het cultureel centrum zodat het schoolplein door een duidelijke wand begrensd wordt. De bergingen op de begane grond liggen aan het schoolplein. Hierdoor zijn de appartementen aan deze zijde op een plint gelegen waardoor er voldoende privacy gecreëerd is tussen schoolplein en appartementen

  Aan de zuidzijde ligt de gevel nagenoeg in de lijn van het terras van het cultureel centrum zodat het gebouw vanuit de Kerkstraat al duidelijk zichtbaar is.

  Tussen het cultureel centrum en de appartementen ontstaat een pleintje waaraan de hoofdentree is gelegen. Via de hoofdentree komt men in een compacte centraal gelegen patio waardoor alle 13 appartementen ontsloten worden.

  Het plan was genomineerd voor de landelijke verkiezing BNA gebouw van het jaar 2010.

 • kronenburgwerf, breda

  Menno Voss bij luijten|smeulders|architecten

  Door de uitbreidingsplannen van Satelliet Meubelen, die een Hospitality Mall gingen ontwikkelen achter hun eigen showroom, ontstond een unieke kans om de hele buurt tussen de Verbeetenstraat en de Haagweg in Breda een totale metamorfose te geven. Het plan zorgde voor een kwaliteitsverbetering van de gehele buurt.

  De sculpturale kantoortoren achter het bestaande pand van Satelliet geeft het plan een eigen identiteit aan de Haagweg en vormt zo een baken als entree naar deze nieuwe buurt in de wijk. Het totale plan bestaat uit 3 delen: de appartementen, duplex- en atelierwoningen, ieder met een eigen identiteit door gevelindeling maar wel allemaal met hetzelfde metselwerk voor samenhang.

 • ‘t huis in de flat, delft

  Menno Voss i.s.m. Martijn Bos.

  Het concept is geïnspireerd op de Kashba te Hengelo van Piet Blom, Habitat ’67 te Montreal van Moshe Safdi en de Mountain Dwellings te Copenhagen van B.I.G. De spanning tussen individualiteit en collectiviteit speelt een belangrijke rol.

  Het bouwblok loopt van 1 a 2 lagen aan het Groenlandsepad op naar een hoogte van 5 a 6 lagen aan de Maria Duystlaan. Hierdoor sluit het bouwblok op een vanzelfsprekende wijze aan op zijn omgeving.

  Het ontwerp ontstaat door een grote hoeveelheid “huisjes” van 6m x 6m te clusteren in een soort heuveldorp. De woningen bestaan uit 3 of 4 blokjes en zijn dus tussen de 95m2 en 125m2 groot. In het totaal bevat het bouwblok 50 woningen en is er ruimte voor zo’n 80 parkeerplaatsen.

  In het hart van het bouwblok bevinden zich 2 collectieve “dorps”pleintjes. Deze zorgen voor ontsluiting van de woningen en bieden speelruimte voor de kinderen. Op de vierde verdieping worden de woningen ontsloten door een meanderende “straat” met kleine “speel”pleintjes eraan.

  Het archetype huisje als woning in het bouwblok versterkt de individualiteit en past bij de belevingswereld van het kind. Het levert een pittoresk kappenlandschap op. De kappen hebben een ideale oriëntatie en bevatten een grote hoeveelheid zonnecellen en zonneboilers die het gebouw een duurzame energievoorziening geven.

  Het plan is een eigentijdse binnenstedelijke vertaling van de woonerfgedachte uit de jaren 70.

 • de bont klimaattechniek, tilburg

  Menno Voss bij Luijten|smeulders|architecten

  H. de Bont Klimaattechniek is gevestigd op T58, een divers en hoogwaardig bedrijventerrein aan de zuidelijke rand van Tilburg.

  In het gebouw zijn een servicebalie, kantoor, productie en opslag zodanig georganiseerd dat alle werkprocessen in het bedrijf optimaal gestroomlijnd verlopen.

  Het ontwerp bestaat uit een schijf, een blok en een plaat. De schijf is een bakstenen wand van 42 meter op de rechter erfgrens. Vanuit deze wand loopt een plaat, die het dak van het kantoor en de bedrijfshal vormt, richting het blok. Het blok markeert de hoek en de entree van het bedrijfspand.

  Aan de zuidzijde van het pand liggen achter een glazen gevel de kantoren, een werkomgeving met veel licht en ruimte. Grote aluminium lamellen, voorkomen hinderlijke zon-instraling en opwarming en geven het gebouw extra allure.

 • scc de schakel, gilze

  Menno Voss bij luijten|smeulders|architecten

  Het sociaal cultureel centrum de Schakel ligt in het centrum van Gilze. Omgeven door mooie oude bomen en de andere belangrijke gebouwen in het dorp, de school en de monumentale kerk. Door vele verbouwingen is de karakteristieke voorgevel van het oude Patronaat in de loop van de jaren verdwenen. In het nieuwe ontwerp is alleen het monumentale pand waarin de theaterzaal is gevestigd gehandhaafd en is de karakteristieke gevel weer in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

  Het plan herstelt het straatbeeld weer in zijn oude glorie en geeft het Sociaal Cultureel Centrum zijn monumentale waarde terug naast de school en kerk. Door de nieuwe aangrenzende bouwdelen terugliggend en eigentijds uit te voeren wordt dit beeld nog meer versterkt. Er wordt gebruik gemaakt van traditionele materialen zoals baksteen, maar dan op een bijzondere wijze.

  Alle nieuwe vertrekken zijn ondergebracht in het nieuwe volume dat zich grotendeels om het gebouw heeft gevormd. Aan de binnenzijde kenmerkt dit nieuwe volume zich door ruimte, licht en een subtiel samenspel van zichtlijnen en moderne materialen in combinatie met de bestaande karakteristieke oudbouw.

  Door de verkeersruimte in een zone tussen de oudbouw en de nieuwbouw te positioneren ontstaat er een interessante ruimte. Deze binnenstraat met zijn wanden van metselwerk en vloer van tegelbestrating is twee lagen hoog en krijgt daglicht van boven. De patio ook aan deze binnenstraat gelegen zorgt voor veel licht en ruimte in het gebouw. Deze binnenstraat is het hart van het gebouw en is naast foyer en patio de ontmoetingsplaats voor de verschillende gebruikers.

 • weg van architectuur

  Prijswinnende en uitgevoerde ontwerpopgave.

  In het kader van de Dag van de Architectuur had de gemeente Zwolle een prijsvraag uitgeschreven; Ontwerp een paviljoen met als thema 'Architectuur als avontuur'. Het paviljoen is bedoeld als icoon voor de woningbouw met als titel: Weg van Architectuur. Vanuit de twee huisjes slingert een weg zich naar buiten. Langs deze weg ligt de tentoonstelling. De kasten duwen de vloer van links naar rechts waardoor er een speels slingerende route ontstaat.